Hur länge orkar du vänta?

Hur länge orkar du vänta?


För en tid sedan slogs jag av hur spännande begreppet tid är. Tid är mångbottnat och kan ses från många olika vinklar. Från det att vi vaknar, tills dagen är slut finns olika hållpunkter. Stopptider som de flesta av oss ska hålla reda på. Så som frukost, skolstart, rast, lunch, mellanmål och fritidspass. Dagen är full av tidpunkter som ska passas. Full av övergångar och väntan mellan olika aktiviteter. Vi vill hinna med så mycket som möjligt och har ofta fullspäckade agendor. Stanna upp ett slag och fundera på hur mycket väntan det finns runt om oss i vardagen.

Foto: Daniel Mott (CC BY-SA 2.0)

Övergångar

Egentligen är det kanske inte så konstigt att en del barn tycker det är jobbigt med övergångar, de stunder som inte fylls med aktiviteter är inte så många. Den fria leken i förskolan eller på rasten blir även den stundtals fylld av väntan för barnen. Väntan på att kamraterna ska komma, väntan på att en aktivitet ska starta. Väntan på att en viss leksak ska bli ledig. Väntan på att vuxna ska prata färdigt. Några vuxna som byter snabba ord på gården medan barnen väntar på att förrådet ska låsas upp exempelvis. Väntan är vår ständiga följeslagare. Den finns som en osynlig följeslagare vid vår sida. Mest väntan är det kanske för barnen. Väntan på att något ska hända. De flesta barn klarar väntan ganska bra och vi tänker kanske inte ens på att de väntar på vår uppmärksamhet. Men så finns de där stunderna när barn slåss eller hittar på små rackartyg. Vuxna har en tendens att undra varför. I samband med övergångar händer det lätt incidenter. Alla barn orkar inte köa i väntan på utflykten. Så småningom när barnen blir äldre blir det enklare. Strategierna infinner sig och vi hittar sätt att hantera all väntan.

Fast är det verkligen så att vi lär oss vänta?

Handen på hjärtat det där med att vänta - är inte det rätt jobbigt för oss vuxna också. Vi väntar vid många tillfällen och hinner pysa lite i våra känslor oss emellan. Vad har du för strategier för att klara väntan?  För att köa i affären eller busskön?

Strategier

Att vara här och nu är barnen oftast bra på. Det kan vara en tillgång och en styrka. Kanske är det vi vuxna som ska möta upp barnen. Hjälpa till att påminna både varandra och barnen om att det är här och nu som gäller. Nu ska vi ta på oss, några kanske kan måla en teckning medan fröken hjälper några barn med kläderna. Eller läsa en bok under tiden. Nu är vi på gården. Låt barnen få långa lekpass och tid till återhämtning. Ge möjlighet till lite tid i samband med övergången. Bildstöd kan underlätta väntan. Schema med bildstöd så barn vet vad skapar lugn. Ett annat tips är att inte göra väntan längre än nödvändigt. Ställ inte upp i led för tidigt. Anpassa så mycket just er verksamhet kan. Försök att vara närvarande tillsammans med barnen. Nu kan du gräva en stund så städar vi senare. Vi vuxna får prata senare, se barnen som vill prata med oss. Ta vara på nuet, lev i det tillsammans och förvänta er inte att väntan för barnen är lättare än väntan för oss vuxna.