Roligaste tomten och snyggaste granen


När vi närmar oss december närmar vi oss också en tid som är fylld av traditioner i förskolan och skolan. Julpyssel är för många ett måste under december och många letar efter inspiration på internet. Jag tänker att det är viktigt att diskutera vilket syfte man har med det pyssel man väljer att använda. Är barnen med och väljer pyssel eller är det främst vi vuxna som håller fast vid att det ska pysslas i december. Allt för många gånger tror jag vi planerar aktiviteter utifrån tanken att det ser fint ut när vi hittar något på Instagram eller på Pintrest. Det är lätt att låna bilder på en rolig tomte eller en snygg gran. Är tiden i verksamheten dessutom är knapp är det lätt att en enkel lösning att låna andras idéer. Samtidigt finns det många som är kritiska till att använda färdiga produkter eller mallar i verksamheten. Men mallar kan hjälpa många barn att skapa egna inre bilder av hur en bild eller en tomte ska se ut. Mallar kan också vara till stor hjälp om vi inte begränsar själva användandet med mallen utan tillåter att resultatet kan se olika ut. Lägger man till en valfrihet när det gäller material får barn en större möjlighet att delta utifrån sina förutsättningar även då man utgår från en mall. Någon kanske kan klistra med hårda och grova material medan andra klarar silkespapper eller små detaljer. Det kan vara en utmaning för många av oss vuxna att släppa kreativiteten fri och blanda material men samtidigt nyttigt. Blandade material kan utmana såväl samarbetet i gruppen som barns enskilda kreativitet.


Vem behöver perfekta julgranar?
Christmas craft Foto: cacaye (CC BY-NC-ND 2.0)


Barn och vuxna har kanske olika tankar om hur mallar eller pyssel ska genomföras. Därför tror jag att det är viktigt att ha en ordentlig diskussion om vilket syfte man har med de julpyssel man väljer att använda i verksamheten. Kanske blir resultatet annorlunda om man också tar med barnens önskningar om material under pysselstunden. En annan viktig fråga är hur mycket alla måste delta i pysslandet. Något barn kanske bara klarar en liten stund medan andra kan göra flera pyssel. När julpyssel i större utsträckning får vara valbar som aktivitet i verksamheten ges utrymme för mer kvalité för barnen. För en del barn kan pyssel vara ett sätt att få en lugn stund under dagen. För andra är det kanske viktigare att få mer tid att leka med kompisarna. Där tänker jag att vuxna behöver skapa luft i verksamheten för att alla barn ska få känna glädje över att delta i skapande verksamhet som julpyssel eller jultraditioner.
Det är alltså inte pysslet i sig som begränsar skapandet eller lån av idéen utan det är först och främst våra egna tankar om traditioner som begränsar utformandet och resultatet av julpyssel.