Sommarprat som berör

Under sommaren har jag lyssnat på en del intressanta sommarprogram. Jag tycker det är avkopplande att lyssna på radio och spännande att få ta del av andras berättelser. Fördelen med att de är lätta att ladda ner är också att de är användarvänliga och lätta att ta med om man är på resande fot. Jag tycker det varit smidigt att ladda ner dem på iPad. Då har det gått bra att lyssna även när det inte funnits tillgång till nätverk. Då jag fått förfrågningar från olika håll om att dela mina personliga favoriter kommer några här. De flesta är sommarprogram, men det finns också något vinterprogram på listan.

2015 års sommarpratare i P1
Foto: Sveriges Radio

David Batra: Ståupp komiker, skådespelare och författare.
David Batras sommarprogram handlar om alla år i grundskolan. Hur han som vuxen man inte kan sluta tänka på klasskompisen Mikael som David var med och mobbade. Han funderar hur klasskompisarnas löje, spe och förakt format hans liv.Ett program som många kan känna igen sig i. Mina reflektioner efter att ha lyssnat på programmet skrev jag denna text om att våga se barnen utanför klassrummet.

Bi Puranen: 2014 Samhällsforskare, författare.  Den röda tråden i programmet är kunskap om våra värderingar, hur värderingar styr våra liv och handlingar. Exempel hämtas från tuberkulosens historia, kvinnors villkor i världen.. Pogrammet handlar om kunskap och om vilka faktorer som styr vår syn på kunskap. Hon belyser också kunskap ur ett världsperspektiv.

Ola Salo: Rocksångare, låtskrivare och tonsättare. Ola Salo är 36 år. Han är född i Avesta, bosatt i Malmö. Sångare och låtskrivare i The Ark som vann melodifestivalen 2007 med The Worrying Kind. Framgångsrik som musikalartist och har kritikerrosats för titelrollen i Jesus Christ. Jag tycker Ola är en spännande person att lyssna på och programmet handlar både om musik och livsvärderingar.

Georgios Karpathaki: Social Entreprenör. En känsla av att ständigt göra fel. Att inte passa in. Att inte vara normal. Han berättar om sin uppväxt och hur han såsmåningom fick diagnosen ADHD. Efter programmet väcker det för mig många funderingar om vad det innebär att vara lagom? Han lyfter också de problem som många med ADHD lever med dagligen och det väcker många funderingar.

Jag hoppas ni finner tipsen intressanta och att ni delar egna reflektioner efter att ha lyssnat på programmen.